Besöka Studsvik Tech Park

Studsvik Tech Park är klassat som skyddsobjekt och bevakas dygnet runt, alla dagar i veckan. Alla besökare föranmäls av en besöksmottagare på AB Svafo, innan inpassering.

Alla som besöker Studsviks Tech Park ska ta del av informationen och underteckna blanketten ”Tillträdesvillkor egen personal, entreprenörer och besökare”, som finns under Läs mer här.

Ska du arbeta som inhyrd eller som entreprenör hos oss behöver vissa kriterier uppfyllas, klicka på nedan länk för mer info.

Läs mer här




Uppfyllande av behörighetskrav för anställda och inhyrda

Säkerhetsprövning

Genom att säkerhetspröva personer som anställs eller hyrs in för att delta i vår verksamhet uppfyller vi 7 § Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:12) om fysiskt skydd av kärntekniska anläggningar. Att delta i verksamheten innebär att man har eget tillträde till våra anläggningar eller våra IT-system.

Svafo bedriver inte säkerhetskänslig verksamhet enligt säkerhetsskyddslagen, och placerar därför inte personer som ska delta i Svafos verksamhet i säkerhetsklass. Vi utför dock grundliga intervjuer (säkerhetssamtal), kontrollerar referenser, kontrollerar droger, ställer frågor om alkoholvanor, familjesituation, ekonomi och tidigare livshändelser. Först därefter godkänner vi en persons säkerhetsprövning.

För inhyrd personal behöver det uthyrande företagets ansvariga chef, t.ex. VD, säkerhetschef eller motsvarande, utföra en säkerhetsprövning enligt Svafos riktlinjer och dokumentera att detta är genomfört genom att signera en blankett döpt till ”Säkerhetsprövning av inhyrd personal”.
Denna blankett finns även på engelska. Blanketten innehåller även stöd för att genomföra själva säkerhetssamtalet. För att säkerställa att företagen löpande genomför uppföljande säkerhetssamtal med sin personal, begär Svafo att en ny blankett skickas in minst vart tredje år. För små företag, med färre än tre anställda, genomförs säkerhetsprövning av Svafos säkerhetsskyddschef.

Hur ett säkerhetssamtal kan gå till går att läsa på internet. Exempelvis har FMV en bra beskrivning för att genomföra en säkerhetsprövningsintervju. Beakta dock att Svafo inte bedriver säkerhetskänslig verksamhet och därmed inte placerar personer i säkerhetsklass.

Drogtest

Drogtester genomförs i dagsläget vid anställning och inhyrning samt genom slumpvisa urval. Återkommande drogtester genomförs också vart tredje år. Drogtestet ska utföras av företagshälsovård eller motsvarande och testresultatet ska skickas direkt, och helst krypterat (GDPR) från företagshälsovården till företagets personal (HR) funktion eller till säkerhetshandläggare på Svafo.

Drogtestet ska omfatta följande droger:

  • Cannabis
  • Amfetamin/Ecstasy
  • Kokain
  • Opiater
  • Bensodiazepiner

Utbildning skydd och säkerhet (SOS)

Godkänd utbildning i Skydd och säkerhet är ett krav för självständig vistelse inom Studsvik Tech Park. Utbildningen är en e-utbildning. Underskrivet intyg skickas till säkerhetshandläggaren.

Utbildning strålskydd i praktiken (SIP)

Godkänd utbildning i Strålskydd i praktiken är ett krav för självständigt arbete inom kontrollerat område. Utbildningen är lärarledd första gången. Uppvisande av genomförd utbildning (intyg) från SoS är en förutsättning för att genomgå SiP och uppvisas vid utbildningstillfället. Utbildningsledaren lämnar intyg från SiP till säkerhetshandläggaren.

Repetitionsutbildning (SiP) ska genomföras vart tredje år. Utbildningen är en e-utbildning med efterföljande praktisk del och den genomförs också i verktyget CT. Intyg från e-utbildningen medtas till den praktiska delen. Utbildningsledaren lämnar intyg från godkänd SiP-utbildning direkt till säkerhetshandläggaren. Genomförd utbildning är giltig i tre år och gäller för radiologiskt arbete på alla kärntekniska anläggningar i Sverige.

Radiologisk läkarundersökning

För personal i kategori A (radiologisk kategorisering) är det även krav på radiologisk läkarundersökning och tjänstbarhetsintyg för att få arbeta på radiologiskt kontrollerat område. Tjänstbarhetsintyget gäller i tre år, under förutsättning att en hälsodeklaration fylls i och skickas in till läkaren (företagshälsovården) som gjorde läkarundersökningen varje mellanliggande år. (Se länk för hälsodeklaration)

Fototillstånd

Hela Studsviks område är ett skyddsobjekt med avbildningsförbud. För att få tillåtelse att använda en mobilkamera och ta bilder på arbetsplatsen, behövs ett ”Fototillstånd”. Besöksmottagaren kan ansöka om fototillstånd i föranmälansystemet.

Påminnelser om tillträdesvillkor enligt ovan

På Studsvik finns ett gemensamt system och arbetssätt för att kontrollera att alla tillträdesvillkor är uppfyllda för inpassage till området. När ett villkor håller på att gå ut skickar vårt tillträdessystem automatiskt ut påminnelser till den person som finns registrerad i vårt system. Påminnelser skickas 60, 30 och 15 dagar innan villkoret går ut. Dagen före villkoret går ut skickas meddelande om SPÄRR. Då plockas personens tillträde bort från behörighetskortet, lite olika beroende av vilket villkor som inte är uppfyllt. Syftet är att inte ge tillträde till någon som inte uppfyller utbildningskraven, och då specifikt krav kopplade till Strålsäkerhet.

Vid frågor gällande ovanstående information kontakta
säkerhetsskyddschef på telefon: 010-472 19 26 eller via mail på sakerhetskontroll@svafo.se